Rólunk

0% MŰANYAG, 100% SZÍV!


Organikus viselet, divat, használati tárgyak a környezetünkben.

Hírlevél

ELEGED VAN A MŰANYAGBÓL?


Mindennapi életünk során egyre több kártékony anyagnak, vegyszernek vagyunk kitéve, jelentősen veszélyeztetve ezzel magunk, és szeretteink egészségét!

Az Organikus Viselet Blog olyan ruhákat, háztartási-, használati eszközöket és ezekkel kapcsolatos témákat fog bemutatni, amelyek az organikus, természetes életmódot támogatják!

Ha szeretnél cikkeinkről, aktualitásainkról kényelmesen, emailben értesülni, iratkozz fel hírlevél listánkra!


A *csilaggal jelölt mezőket szükséges kitölteni

Lájkolj minket!

Friss topikok

Káros kontra öko festék

2011.11.16. 11:58 - organikusviselet

Címkék: öko festék pamut csuhé környezettudatos újrahasznosított vegyi anyagok fa játékok

Bár ez a téma egy picit eltér az organikus viselet témájától, de akinek számít, hogy milyen anyagból van az, amit felvesz, azt valószínűleg érdekli az is, hogy milyen festékek vannak a bútorokon, vagy a gyerekjátékokon.

Egy 2008-as amerikai kutatási eredmény szerint összefüggés van a bútorok formaldehid kibocsátása és a gyermekkori allergia és asztma kialakulási esélye között. A formaldehidet egyébként a bútorgyártásban a ragasztóanyagok összetevőjeként, a festékekben pedig tartósításra használják, viszont már jó ideje rákkeltőnek minősítették.

Jó tudni, hogy léteznek viszont környezettudatos gyártók is, melyek újrahasznosított fából készítik a gyermekeknek szánt fajátékokat. Ráadásul garantálják, hogy a feldolgozás előtti 3 évben nem éri azokat semmilyen káros kémiai hatás. És ami a legszimpatikusabb, hogy növényalapú festékeket használnak a játékokhoz!

Nem úgy, mint a közelmúltban nagy port kavart kínai játékok esetében, ahol a festékről kiderült, hogy borzasztó magas az ólomtartalmuk. Arról már nem szól a fáma, hogy mi lett ezekkel a játékokkal, csak azt tudjuk, hogy miután export tilalmat rendeltek el a helyi hatóságok, a vállalat elnöke öngyilkos lett. 

A környezettudatos vásárlók/szülők viszont választhatnak természetes és nem mérgező anyagokból készült játékokat, legyen az akár fa, pamut, kender, vagy akár kukoricacsuhé! :)  Ha szeretnél öko-barát lenni, akkor érdemes ismerned az FSC tanúsítvány kifejezést is, ami azt jelenti, hogy az ilyen pecséttel ellátott termék gyártója betartja a Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsának (Forest Stewardship Council) szabványait, és megfelel a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés feltételeinek. És ha ilyent látsz egy játékon, vagy bútoron, akkor tuti, hogy nem toxikus festéket, hanem pl. természetes olajat használ fedőrétegként.

Pedig nagyon nem mindegy, hogy mivel van befestve egy játék, hiszen azokat a kisgyermekek előszeretettel veszik a szájukba. Ha van a családodban, környezetedben kis gyerkőc, akkor jó, ha tudod, hogy van ehető festék is, mármint ha festeni támad kedve!  Itt a receptje! 

·                      Lisztes festék: 1 és 1/4 csésze hideg vízbe 2 evőkanál sót és 1 csésze lisztet teszünk, összekeverjük és feltesszük a tűzre. Hozzáadunk 1 és 1/4 csésze forró vizet addig főzzük, míg sűrű masszát nem kapunk. Az ételszínezéket csak akkor adjuk hozzá, amikor már kihűlt. Hűtőben, zárható üvegben tároljuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://organikusviselet.blog.hu/api/trackback/id/tr23386922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása