Rólunk

0% MŰANYAG, 100% SZÍV!


Organikus viselet, divat, használati tárgyak a környezetünkben.

Hírlevél

ELEGED VAN A MŰANYAGBÓL?


Mindennapi életünk során egyre több kártékony anyagnak, vegyszernek vagyunk kitéve, jelentősen veszélyeztetve ezzel magunk, és szeretteink egészségét!

Az Organikus Viselet Blog olyan ruhákat, háztartási-, használati eszközöket és ezekkel kapcsolatos témákat fog bemutatni, amelyek az organikus, természetes életmódot támogatják!

Ha szeretnél cikkeinkről, aktualitásainkról kényelmesen, emailben értesülni, iratkozz fel hírlevél listánkra!


A *csilaggal jelölt mezőket szükséges kitölteni

Lájkolj minket!

Friss topikok

Ayurvastra- az egészséges ruházat

2011.09.27. 09:44 - organikusviselet

Címkék: ruha egészség organikus gyógynövény csuhé organikus pamut ajurvédikus organikus viselet ayurvastra

Ayurvastra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy olyan környezetbarát organikus textília, ami tradicionális ajurvédikus növényekkel és gyógynövényekkel van festve.

Az Ayurvastra az 5000 éves indiai Ayurveda gyógyászat rendszer egy egyik ága. Szabad fordításban az „ayur” szanszkrit-ül azt jelenti: egészség, a ’vastra’ azt jelenti: ruházat, tehát az Ayurvastra azt jelenti: egészséges anyag.

Az ayurvédikus gyógyászat és ez által az ajurvédikus ruházat Magyarországon még nem nagyon ismert fogalmak. Külföldön is mostanában jönnek létre különböző projektek, amik az Ayurvastra festés felélesztésére irányulnak. Az Ayurvastra festési technika alkalmazható minden természetes eredetű anyagra, mint a pamut, selyem, len, gyapjú, kókuszrost, kender, bambuszrost, csuhé.

Hogyan védi a környezetet az Ayurvastra?

Manapság a vegyszerek egy nagy részét azon növény-védőszerek teszik ki, amit a pamut termesztéséhez használnak, egy másik nagy részét pedig azok a vegyszerek, amiket a textíliák feldolgozásához hasznának az iparágak. Ezek a vegyszerek általában mérgezők, és néhányuk nem is hasznosítható újra. Ezek a fel nem hasznosítható vegyszerek a folyókban és földeken, illetve föld alatt végzik, így az elpusztítja a természetes ökológiát és különböző környezeti problémákat okoznak, mint a globális felmelegedés, savas esők stb. Egy kutatás feltárta, hogy a textil feldolgozás során felhasznált egyes vegyi anyagok annyira károsak a bőrre nézve, hogy nem csak allergiát okozhatnak, de több bőrbetegség kiváltó oka is lehetnek.

Ezzel szemben az Ayurvastra egy olyan anyag, ami organikus fonálból készül és ayurvédikus festési technikával színezik meg, ami 100% -ban vegyszermentes folyamat. Emellett a festés után a festő anyagot újra lehet hasznosítani a növények trágyázására, mi több, az Ayurvastra védi környezetünket.

De mitől egészséges az Ayurvastra?

Ayurvastra úgy készül, hogy a textíliát, egy különlegesen előkészített ajurvédikus gyógyfürdőbe mártják a Kasayam-ba. Kasayam az egyik leggyakrabban használt Ayurvédikus gyógyító főzet, ami minimum 30, vagy annál is több gyógynövényt tartalmaz. A gyógynövényekben található agyagok ebben a lében engednek ki és keverednek össze, amit a belemártott anyag magába szív, és eltárol. Hordás közben ezek az anyagok fokozatosan engednek ki és szívódnak fel a börben ami így segíti a szervezet ellenálló képességét. Az Ayurvastra jótékony hatását klinikai körülmények között vizsgálta és bizonyította az Állami Ayurveda College, Indiában.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://organikusviselet.blog.hu/api/trackback/id/tr473259589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása