Korábbi cikkünkben már irtunk a bio méz előnyeiről, de mégis hogyan lesz egy méz bio?
Laikusként azt gondolnánk hogyan lehet egy méz nem bio? Hiszen a méhecskék összegyűjtik a természetes virágport és hazamennek és megcsinálják, természetesen a mézet. Hogyan lehet ez nem bio, vagy inkább mit jelenthet az hogy egy méz bio?
Első sorban a méhek gyűjtési területe a mérvadó. Olyan területet kell választani ahol a méhek szennyeződéstől mentes kulturnövényekről, vagy szennyeződésnek ki nem tett környezet növényeiről gyűjt. Fontos hogy a terület távol legyen autópályáktól, iparilag szenyezett területektől és olyan növényektől amelyek nem bio minősítettek.
A másik alapvető szabály hogy maga a méhészet vegyszermentes legyen. Valamint a méhek esetleges kezeléseit is csak a megengedett szerekkel történjen.
Ezen feltételek teljesülése után beszélünk bio mézről. Aminek rendszeres fogyasztását ajánlják, immunerősítés és a cukor helyettesítésére, ugyanis a máj könnybben dolgoza fel a mézet mint a cukrot, így jótékony hatást gyakorol a májra.