Rólunk

0% MŰANYAG, 100% SZÍV!


Organikus viselet, divat, használati tárgyak a környezetünkben.

Hírlevél

ELEGED VAN A MŰANYAGBÓL?


Mindennapi életünk során egyre több kártékony anyagnak, vegyszernek vagyunk kitéve, jelentősen veszélyeztetve ezzel magunk, és szeretteink egészségét!

Az Organikus Viselet Blog olyan ruhákat, háztartási-, használati eszközöket és ezekkel kapcsolatos témákat fog bemutatni, amelyek az organikus, természetes életmódot támogatják!

Ha szeretnél cikkeinkről, aktualitásainkról kényelmesen, emailben értesülni, iratkozz fel hírlevél listánkra!


A *csilaggal jelölt mezőket szükséges kitölteni

Lájkolj minket!

Friss topikok

„Bolti” vagy „Bio” szappan?

2011.12.01. 10:44 - organikusviselet

Címkék: bőr egészség bio szappan

Ha Karácsonykor gondban vagyunk, hogy mit is vegyünk egy rokonunknak, szerettünknek, a boltokat járva megakadhat szemünk a kozmetikai csomagokon, esetleg a díszszappanokon. A kérdés csupán az, hogy valóban jót fogunk-e tenni az ajándékozottnak azzal, ha egy bolti szappannal lepjük meg, vagy érdemes esetleg organikus alapanyagú bioszappant venni neki?

A legtöbb bolti szappan alapjátszerencséremég mindig atermészetesdolgok alkotják. Az elrettentő inkább a további anyagok használata, amiket hozzákevernek. Például konyhasót adnak hozzá, ami az adalékok közül az egyiklegtermészetesebbanyag, de szárítja a bőrt, illetve színezékeket, amiket ki tudja, milyen kémiai folyamatok során állítottak elő.  Glicerint is szoktak beletenni, amely egy édesítőszer, - az élelmiszeriparban E422-ként jelenik meg - és nem mellesleg enyhén mérgező, de állítólagjót tesz a bőrnek”. A tartósítót szintén mesterséges úton állítják elő, a parfümöt pedig a kellemesebb illat érdekében adják hozzá. A titán-dioxidot színezékként használják, és ezen kívül még komplexképzőt („avasodás-késleltetőt”) is adagolnak bele. Sokan az utóbbi években megnövekedett allergiás betegségek egyik fő okának is ezeket az „adalékokat” tartják.

Az előbb felsorolt kémiai anyagok többsége a hibás abban, hogy szinte az összes bolti szappan szárítja a bőrünket, illetve többségüket nem ajánlják arctisztításra. Az is szomorú, hogy manapság sokbiovagytermészetesszappant árulnak a szupermarketekben, de ha végignézzük az összetevőiket láthatjuk, hogy sajnos sok különbség nincs köztük és a többi bolti szappan között. Érdemes tehát a tartalom mögé nézni!

És hogy miért is ajánlgatom én most aházi-”, bioszappanokat? Nem, nem feltétlenül csak a kémiai anyagok mentessége miatt, bár ha jobban belegondolunk, állagra és minőségre a háziszappanok igenis felveszik a versenyt a boltiakkal, kémiai anyagok nélkül is, így azt hiszem, ez igen megfontolandó választás elé állít minket. Ezen kívül még van sok tulajdonsága a bio, vagy épp „házi” szappanoknak.  És a kézzel készített, természetes anyagokból álló szappan még környezetbarát is.

Ezen kívül – szerintem ez a bioszappanok egyik legnagyobb előnye – még különböző gyógyhatású növényeket, kivonatokat is előszeretettel kevernek a szappankészítők a termékeikbe, így segítve elő az ekcéma vagy a száraz bőr javulását. A kamilla például a száraz és az érzékeny bőrre, a barack a zsír-, és vízhiányos bőrre, az eper a pigment-foltos bőrre, a rózsa a száraz, dehidratált bőrre, a zab ráncos bőrre, kókusz az eltömítődött pólusokra, a fahéj antioxidáns, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású, így pattanásos, gyulladásos bőrre javallott.

Ha valaki netán elkezdett volna érdeklődni az egészséges szappanok iránt, annak külön ajánlanám a „kecsketejes” szappanokat. Egyre több és több házi szappankészítő választja a kecsketejet szappanjai alapjául (legtöbben saját állataiktól szerzik be) – ez a tej ugyanis rengeteg telítetlen zsírsavat, Q10 koenzimet is tartalmaz, illetve alacsony olvadáspontja miatt már 37 Celsius fokon is behatol a bőr mélyebb rétegeibe, hogy ott is kifejtse hatását.

Ezen kívül a többi szappanban megtalálhatóak a bőr számára tápláló növényi olajok is, például lenmagolaj (regenerálódást elősegítő, gyulladáscsökkentő és gyorsítja az anyagcserét, így zsírégető hatású), mogyoróolaj (minden bőrtípust táplál, feszesíti a bőrt, a hajszálereket erősíti), extra szűz olívaolaj (antioxidáns, öregedésgátló, hidratáló) vagy szőlőmagolaj (antioxidáns, kisimítja a bőrt, megelőzi a korai öregedést, regenerálja a kollagén szöveteket).

A kérdés már csak az, hogy kinek mi éri meg jobban: venni egy bolti szappant és még sokat költeni különböző bőrbetegségek elleni krémekre, vagy ezek árának összegénél jóval olcsóbb - újrahasznosított csomagolópapírral bevont - bioszappant vásárolni?

Vendég bejegyzést írta, Kárász Petra.

Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://organikusviselet.blog.hu/api/trackback/id/tr763428473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása