Ha már így közeleg a tél és keressük a jó meleg pulóvereinket, ne feledjük el, hogy a gyapjú az egyik legjobb meleget adó anyag. Az egyik legjobb tulajdonsága a gyapjúnak hogy nem kell vastagnak lennie ahhoz, hogy jó melegen tartson minket.
Már sokat beszéltünk bio textíliákról, pamutról, selyemről, beszéljünk most egy kicsit a bio gyapjúról. Arról már irtunk, hogy a bio meghatározás pamutnál is, de élelmiszereknél is alapvetően azt jelenti, hogy a termék, gyümölcs, zöldség, pamut, olyan gazdaságból származik, ahol termesztése alatt és közben semmiféle káros vegyszernek nincs kitéve, mint növény védőszerek, vagy a kártevők elleni káros permetek. De a gyapjú ennél egy picit bonyolultabb, hiszen állatok is belekerülnek a képbe. Lássuk így mitől lesz a gyapjú, biogyapjú.
Maga a gyapjú, ha bio besorolásba kerül, akkor az azt jeleni, hogy olyan birkáktól származik, melyek a bio-állattenyésztés alapelveinek megfelelően tartott gazdaságokból kerülnek ki. Ezeket a birkákat ráadásul ökológiai legelőkön tartják, ami azt jelenti, hogy amit megesznek, az sem származhat vegyszerrel kezelt területről. Továbbá ennek a területnek elegendő napfényt és pihenőhelyet kell biztosítaniuk a bariknak. Olyan mesterséges anyagok, mint a hizlalószerek és növekedésserkentők szigorúan tiltott anyagok ezekben a gazdaságokban. A ruha készítési folyamatai során sem használnak vegyszereket, melyek az emberi szervezetre károsak lennének. A gyapjúban lévő természetes anyagok, mint a lanolin és a gyapjúzsír lehetővé teszi a gyapjú öntisztulását és önfertőtlenítését. A nyers gyapjút sem kezelik vegyi anyagokkal, valamint a festés is csak természetes anyagokkal, ökológiailag biztonságos módon történik.