Rólunk

0% MŰANYAG, 100% SZÍV!


Organikus viselet, divat, használati tárgyak a környezetünkben.

Hírlevél

ELEGED VAN A MŰANYAGBÓL?


Mindennapi életünk során egyre több kártékony anyagnak, vegyszernek vagyunk kitéve, jelentősen veszélyeztetve ezzel magunk, és szeretteink egészségét!

Az Organikus Viselet Blog olyan ruhákat, háztartási-, használati eszközöket és ezekkel kapcsolatos témákat fog bemutatni, amelyek az organikus, természetes életmódot támogatják!

Ha szeretnél cikkeinkről, aktualitásainkról kényelmesen, emailben értesülni, iratkozz fel hírlevél listánkra!


A *csilaggal jelölt mezőket szükséges kitölteni

Lájkolj minket!

Friss topikok

A kényelmesnek hitt nyári lábbelik nem is olyan kényelmesek?

2011.10.14. 09:44 - organikusviselet

Címkék: egészség nyári műanyag kényelem egészségtelen papucsok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ugyan még pár napig nyári időre számíthatunk, lassan mégis vége a nyári szezonnak. Ezek a tények a kényelmesnek hitt - vagy annak tűnő - cipőkről és papucsokról mégis kihagyhatatlanok és örökérvényűek, így nem árt ezeket észben tartani a jövő szezonra is!

A lábpanaszok és fájdalmak arra sarkallják az embert, hogy kényelmes lábbelit keressen magának: lapos papucsot, balerina cipőt, műanyag klumpát, tornacipőt. Ahogy öregszünk, lábpanaszaink is óhatatlanul növekednek. „Abból erednek a láb ortopédiai elváltozásai, hogy az ember nem járásra van kitalálva, hanem függeszkedésre”- mondja a főorvos úr.

A degeneratív elváltozások általában a 25. életévünk után alakulnak ki, melyek később komoly panaszokat okoznak. A főorvos úr szerint azért, mert a lábközép alatt nincsenek izmok, csak vékony kötőszövet, ezért a csont nagyon érzékeny alatta és előbb-utóbb fájni kezd.

Ezek azok a fájdalmak, amik arra sarkallnak, hogy kényelmesebb cipőt keressünk, és nyáron emiatt kötünk ki a lapos talpú balerina cipőknél, műanyag klumpáknál, és tornacipőknél. Ám csak úgy, mint a nagyon magas tűsarkú cipőknél, a lapos társaiknál is ugyanúgy kialakulhat kényszeres lábtartás.

"Akinek kezdődő lúdtalpa van, annak lapos papucsban jobban bebukik a bokája, ettől elfordul a térde, emiatt kitolja a csípőjét, és azt kompenzálja a derekából - úgyhogy a végén fáj a bokája, a térde, a csípője, a dereka" - figyelmeztet az ortopédorvos.

A lúdtalpasoknak pedig megrövidül az Achilles-ínja a lapos papucsban, mert ekkor a lábfej és a lábszár kilencven fokos szöget zár be, és ezáltal még jobban megfeszül.

Ezen okokból kifolyólag kezdődő lúdtalphoz az ortopéd orvosok 2-3 centis sarkú lábbelit ajánlanak, mert az kevésbé feszíti meg az Achilles-ínt, kisebb mértékben mozdul el oldalra a bokacsont, enyhébb lesz a feszülés és ezáltal a fájdalom is enyhül. Így, jó tanács a lúdtalppal küzdőknek, hogy felejtsék el a látszólag kényelmesnek tűnő lapos sarkú balerina cipőket.

Ám a mostanság nagyon népszerű gördülős talpú cipők és papucsok sem ajánlottak minekután túlhúzza az Achilles-ínt, és fokozhatja a statikai deformitások súlyosságát.

Folyt.köv.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://organikusviselet.blog.hu/api/trackback/id/tr213302149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása