Rólunk

0% MŰANYAG, 100% SZÍV!


Organikus viselet, divat, használati tárgyak a környezetünkben.

Hírlevél

ELEGED VAN A MŰANYAGBÓL?


Mindennapi életünk során egyre több kártékony anyagnak, vegyszernek vagyunk kitéve, jelentősen veszélyeztetve ezzel magunk, és szeretteink egészségét!

Az Organikus Viselet Blog olyan ruhákat, háztartási-, használati eszközöket és ezekkel kapcsolatos témákat fog bemutatni, amelyek az organikus, természetes életmódot támogatják!

Ha szeretnél cikkeinkről, aktualitásainkról kényelmesen, emailben értesülni, iratkozz fel hírlevél listánkra!


A *csilaggal jelölt mezőket szükséges kitölteni

Lájkolj minket!

Friss topikok

Bio élelmiszerek Vs. rendhagyó ételek

2011.10.04. 11:03 - organikusviselet

Címkék: bio egészséges organikus élelmiszerek

organikus élelmiszer

Egyre több helyről halljuk, és egyre jobban elül a köztudatban, hogy sokkal jobb ha bio élelmiszereket eszünk, mint nem biot. De mi is a különbség igazából?

 

 

 

 

Ránézésre az organikus élelmiszer pontosan ugyan ugy néz ki mint a nem organikus. Az ízekben az ember már kezdi érezni a különbséget, az árak láttán pedig már egyértelműen látszik a különbség. De mi áll az íz és az ár künbség mögött? Valóban annyira egészségtelenek a rendhagyó élelmiszerek vagy csak felkapott trend a 'bio'?

Egy vizsgáltaban az öt legygyakrabban használt élelmiszert vizsgálták, nevezetesen a mézet, a tejet, a lisztet, az almát és a burgonyát. A kutatók vegyszer- és gyógyszermaradványokat, valamint vitamin szintet néztek.

A tejnél és a lisztnél a vizsgálat kimutatta, hogy egyik anyag sem tartalmazta a vizsgált veszélyes anyagokat.

Az alam és a burgonya esetében a nem organikusból kimutattak néhány vegyszert, növényvédőszert, és gombaölőt de kiderült mindegyik a határértékeken belül van. Az organikus almábol és burgonyábol semmiféle vegyszert és gombaölöszert nem mutattak ki sőtt, magasabb vitamin szintel rendelkezett.

A legszembeötlőbb eredmények a mézzel kapcsolatban születtek. A nem aorganikus akácmézben két féle antibiotikumot is találtak amit nem lenne szabad használni. Bár az antibiotikuok jelenléte a mézben követlenül nem káros a szervezetre, rendszeres és nagyobb ennyiségű fogyasztására nőhet a rezisztencia kockázata. (Azaz a baktériumok ellenállóbak lesznek az antibiotikumakall szemben) Ez azért is probléma mert a méz anon élelmiszerek közé tartozik amikből minnél többet ajánlatos fogyasztani és ezzel ajánlják helytesíteni például a cukrot.

De ha minden érték a meghatározott határértékek között mozog, akkor miért válaszsuk mégis a biot?

A probléma akkor kezdődik ha valaki az átlagosnál többet eszik egyes termékből, hiszen a hátárértékek egy átlagos fogyasztást mutatnak. Így ha valaki többet fogyaszt az átlagosnál például almát akkor a vegyszerek hatványozódnak. Valamint mivel az ezeket z élelmiszereket keverjük és másokkal együtt használjuk a vegyszerek ismét hatványozódnak. Az sem titok, hogy 2008-ban az EU megemelte a tolerálható vegyszermennyiséget az élelmiszerekben, több zöld szervezet heves tiltakozásának ellenére.

Így elmondható, hogy egyértelmű előnye az organikus élelmiszereknek, hogy nem tartalmaznak vegyszereket, valamint nem génkezeltek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://organikusviselet.blog.hu/api/trackback/id/tr283124707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása