Egyre több helyről halljuk, és egyre jobban elül a köztudatban, hogy sokkal jobb ha bio élelmiszereket eszünk, mint nem biot. De mi is a különbség igazából?
Ránézésre az organikus élelmiszer pontosan ugyan ugy néz ki mint a nem organikus. Az ízekben az ember már kezdi érezni a különbséget, az árak láttán pedig már egyértelműen látszik a különbség. De mi áll az íz és az ár künbség mögött? Valóban annyira egészségtelenek a rendhagyó élelmiszerek vagy csak felkapott trend a 'bio'?
Egy vizsgáltaban az öt legygyakrabban használt élelmiszert vizsgálták, nevezetesen a mézet, a tejet, a lisztet, az almát és a burgonyát. A kutatók vegyszer- és gyógyszermaradványokat, valamint vitamin szintet néztek.
A tejnél és a lisztnél a vizsgálat kimutatta, hogy egyik anyag sem tartalmazta a vizsgált veszélyes anyagokat.
Az alam és a burgonya esetében a nem organikusból kimutattak néhány vegyszert, növényvédőszert, és gombaölőt de kiderült mindegyik a határértékeken belül van. Az organikus almábol és burgonyábol semmiféle vegyszert és gombaölöszert nem mutattak ki sőtt, magasabb vitamin szintel rendelkezett.
A legszembeötlőbb eredmények a mézzel kapcsolatban születtek. A nem aorganikus akácmézben két féle antibiotikumot is találtak amit nem lenne szabad használni. Bár az antibiotikuok jelenléte a mézben követlenül nem káros a szervezetre, rendszeres és nagyobb ennyiségű fogyasztására nőhet a rezisztencia kockázata. (Azaz a baktériumok ellenállóbak lesznek az antibiotikumakall szemben) Ez azért is probléma mert a méz anon élelmiszerek közé tartozik amikből minnél többet ajánlatos fogyasztani és ezzel ajánlják helytesíteni például a cukrot.
De ha minden érték a meghatározott határértékek között mozog, akkor miért válaszsuk mégis a biot?
A probléma akkor kezdődik ha valaki az átlagosnál többet eszik egyes termékből, hiszen a hátárértékek egy átlagos fogyasztást mutatnak. Így ha valaki többet fogyaszt az átlagosnál például almát akkor a vegyszerek hatványozódnak. Valamint mivel az ezeket z élelmiszereket keverjük és másokkal együtt használjuk a vegyszerek ismét hatványozódnak. Az sem titok, hogy 2008-ban az EU megemelte a tolerálható vegyszermennyiséget az élelmiszerekben, több zöld szervezet heves tiltakozásának ellenére.
Így elmondható, hogy egyértelmű előnye az organikus élelmiszereknek, hogy nem tartalmaznak vegyszereket, valamint nem génkezeltek.